Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Welke algemene kosten kan IB-ondernemer niet aftrekken?

Geplaatst op: 17-10-2023, 10:04:53

In principe mag u als ondernemer alle kosten die u maakt voor uw onderneming in aftrek brengen. Maar voor een aantal categorieën kosten heeft de wetgever bepaald dat deze onder geen enkele omstandigheid aftrekbaar zijn, ook al heeft u ze uitsluitend voor uw onderneming gemaakt. Daarbij maakt de wet onderscheid tussen algemene kosten en kosten ten behoeve van de belastingplichtige.

De voor u als ondernemer van aftrek uitgesloten algemene kosten kunt u vinden in artikel 3.14 van de Wet IB 2001. Het gaat hierbij om kosten voor:

  • het voeren van een zekere staat (standsuitgaven);
  • vaartuigen die worden gebruikt voor representatieve doeleinden;
  • geldboetes;
  • dwangsommen;
  • misdrijven;
  • wapens en munitie;
  • agressieve dieren.

Standsuitgaven uitgesloten van aftrek

De Belastingdienst oordeelt niet over uw bedrijfskosten. De fiscus mag niet op de ondernemersstoel gaan zitten en beoordelen of de kosten die u maakt voor uw onderneming verantwoord zijn. Er geldt echter één belangrijke uitzondering op deze hoofdregel. Kosten die gemaakt zijn om de persoonlijke behoeften van de ondernemer te bevredigen en die geen zakelijk belang dienen (zogenoemde standsuitgaven) zijn volledig van aftrek uitgesloten.

Het lidmaatschap van een serviceclub is niet aftrekbaar van uw winst

Het bekendste voorbeeld hiervan is het Cessna-arrest. In deze zaak ging het om een medisch specialist die een Cessnavliegtuig tot zijn bedrijfsvermogen rekende. Met dit vliegtuig maakte hij een aantal zakelijke reizen naar patiënten, universiteiten en congressen. De Hoge Raad oordeelde hierover dat kosten niet aftrekbaar zijn als ‘geen redelijk denkend ondernemer kan volhouden’ dat de uitgaven een zakelijk doel dienen.

Ook het lidmaatschap van een serviceclub of de Rotary wordt door de Belastingdienst aangemerkt als standsuitgaven en zijn dus niet aftrekbaar van uw winst.

Vaartuig afhankelijk van gebruik

Een ondernemer die een zeilboot aanschaft om daarmee zijn zakelijke relaties te entertainen, mag de aanschaf en alle overige verbruiks- en onderhoudskosten niet in aftrek brengen op de winst. Een ondernemer die een zeilboot aanschaft om daarmee diensten te verrichten (zoals betaalde zeiltochten voor teams of groepen), mag de aanschaf en alle overige verbruiks- en onderhoudskosten wel in aftrek op de winst brengen.

Het onderscheid zit hem in het gebruik van het vaartuig. In de eerste situatie wordt de zeilboot uitsluitend gebruikt voor representatieve doeleinden. In de tweede situatie wordt de zeilboot gebruikt om omzet mee te genereren. Ook ondernemingen die vaartuigen voor representatieve doeleinden bouwen, mogen dus hun kosten aftrekken.

Een dwangsom die wordt opgelegd door een bestuursorgaan is niet aftrekbaar

Geldboetes niet aftrekbaar

Er zijn diverse soorten geldboetes die niet aftrekbaar zijn. Om te beginnen zijn alle geldboetes die opgelegd zijn door een strafrechter (zowel in Nederland als in het buitenland) uitgesloten van aftrek. Ook als u een schikking treft zijn de betaalde bedragen niet aftrekbaar. De volgende boetes zijn ook uitgesloten van aftrek:

  • geldboetes die worden opgelegd door EU-instellingen, zoals de Europese Rekenkamer;
  • parkeerboetes en naheffingen van parkeerbelasting;
  • bestuurlijke boetes, zoals verzuimboetes en vergrijpboetes van de Belastingdienst;
  • tuchtrechtelijke boetes die zijn opgelegd op grond van wettelijk geregeld tuchtrecht. Denk hierbij aan medici, advocaten, notarissen, belastingadviseurs en accountants. Is het tuchtrecht niet wettelijk geregeld, dan zijn de boetes aftrekbaar.

Een dwangsom die wordt opgelegd door een bestuursorgaan en die bedoeld is om een overtreding te herstellen, is sinds 1 januari 2020 niet meer aftrekbaar. Een privaatrechtelijke dwangsom is nog wel aftrekbaar.

Kosten voor misdrijven niet aftrekbaar

Kosten die zijn toe te rekenen aan een misdrijf waarvoor u bent veroordeeld zijn niet aftrekbaar. Als u niet bent veroordeeld, geldt de aftrekbeperking niet. Het kan zijn dat u niet bent vervolgd, maar dat het misdrijf ‘ad informandum’ bij een ander misdrijf voor de strafbepaling is meegenomen. Ook in dat geval zijn de kosten uitgesloten van aftrek.

Andere kosten die samenhangen met strafbare feiten, zoals omkoping en steekpenningen zijn uiteraard ook niet aftrekbaar. Wapens en munitie die verboden zijn volgens de Wet wapens en munitie zijn geen aftrekbare kosten. Tenzij u een vergunning of ontheffing heeft voor de wapens.

Dieren die bedrijfsmatig worden gehouden (zoals waakhonden) kunnen als bedrijfsmiddel op de balans staan. Als deze dieren agressief zijn en op grond daarvan niet mogen worden gehouden, zijn ook alle kosten voor deze dieren niet aftrekbaar.

Door u betaalde belastingen af te trekken?

Hoe zit het eigenlijk met alle belastingen die u betaalt voor uw onderneming. Kunt u deze in aftrek brengen op de winst? Neem bijvoorbeeld de dividend- en kansspelbelasting. Dit zijn voorheffingen op de IB. Zij zijn voor u niet aftrekbaar van de winst, maar worden uiteindelijk wel in mindering gebracht op de verschuldigde IB. De kansspelbelasting wordt echter alleen verrekend als de gewonnen prijs tot de winst wordt gerekend omdat de inleg voor het kansspel uit de onderneming is gehaald.

Ook voor buitenlandse winstbelasting staat er expliciet in de wet dat deze niet aftrekbaar is. Hier zijn namelijk de regelingen ter voorkoming van dubbele belasting op van toepassing.

Bepalingen voor aftrek andere kosten

De wet bevat ook bepalingen voor de aftrek van kosten ten behoeve van de belastingplichtige. Deze zijn opgenomen in artikel 3.16 van de Wet IB 2001. Het gaat om de kosten voor:

  • de werkruimte thuis;
  • telefoonabonnementen thuis;
  • literatuur;
  • kleding;
  • persoonlijke verzorging;
  • premies voor de zorgverzekeringswet;
  • reizen en verblijf in verband met cursussen en opleidingen.

ad. Literatuur

Kosten voor literatuur zijn niet aftrekbaar, maar kosten voor vakliteratuur wel. Vakliteratuur hoeft niet specifiek voor de beroepsgroep geschreven te zijn. Het moet echter wel voor de beroepsgroep van belang zijn.

Koopt u bijvoorbeeld dagbladen of tijdschriften voor in uw wachtkamer of voor op de leestafel in uw horecagelegenheid, dan zijn die kosten wel aftrekbaar. Zorg er wel voor dat de dagbladen en tijdschriften aan uw onderneming zijn geadresseerd, op het bedrijfsadres worden bezorgd en dat ze ook daar achterblijven.

ad. Reis en verblijf i.v.m. cursussen

Reis- en verblijfkosten die u maakt in verband met studie en opleidingen en overige cursussen zijn maar tot € 1.500 aftrekbaar. De overige kosten zijn niet aftrekbaar, tenzij u genoodzaakt bent om de desbetreffende cursussen, opleidingen, congressen, seminars en dergelijke bij te wonen om uw werk goed te kunnen blijven uitvoeren (iemand met belastingadvieskantoor die up-to-date wil (bij)blijven). In dat geval zijn de reis- en verblijfkosten volledig aftrekbaar van de winst van uw onderneming.

Bron: verdiepingsartikel van 5 oktober 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina